عمارت خسروآباد بنای بسیار زیبا از هنر معماری ایران زمین در سنندج است که شکوه و عظمتش در نگاه اول آنچنان مجذوبت می کند که هر لحظه بی تاب دیدن داخل عمارت و نوع معماری آن می شوی.
حوضی بزرگ جلوی درب ورودی عمارت خودنمایی می کند که آب آن از قنات های آبیدر سنندج تامین می شود و در میان درخت های بلند چنار به پایین دست کوچه سرریز می شود که مامنی برای خانواده ها و کودکان است.
عمارت خسروآباد شاخص ترين بناى استان كردستان است كه به عنوان مقر حكومت واليان اردلان مورد استفاده قرار مى گرفت. مجموعه عمارت و باغ خسروآباد افزون بر دو بخش اصلی ، یعنی قصر سلطنتی با ورودی ستون دار،باغ خسرو آباد نیز از اهمیت خاصی برخوردار بوده است این باغ که بوسیله ۴ خیابان روبرو و اطراف عمارت خسرو آباد عملاً به ۴ باغ خسرو اباد تبدیل شده بود و اطراف آن بوسیله ۴ خندق در طرفین باغ و کاخ خسرو آباد با انواع درختان مختلف احاطه شده جلوه خاصی را به این مجموعه داده است. در حال حاضر تنها درختان ۴ باغ و بخش هایی از ۴ خیابان آن باقی مانده است.
طراحی این مجموعه شامل یک باغ و عمارتی در میان آن میشود. البته عمارت بخشهای گوناگونی دارد. بخش اصلی که قصر سلطنتی با ورودی ستوندار است که در سمت غربی مجموعه قرار دارد. در سمت شرقی میتوان غلام گردشها و ایوان ستون داری را مشاهده کرد که به صحن عمارت مشرف میشود. این عمارت زیبا دارای دو قسمت اصلی ، قسمت نخست ، قصر سلطنتی با ورودی ستون دار ، قسمت دوم باغ خسرو آباد است که از اهمیت خاصی برخوردار بوده است این باغ که بوسیله ۴ خیابان روبرو و اطراف عمارت خسرو آباد عملاً به ۴ باغ خسرو آباد تبدیل شده بود ، در اطراف این عمارت ۴ خندق که در طرفین باغ و کاخ خسرو آباد با انواع درختان مختلف احاطه شده زیبای و جلویی خاص به این عمارت داده است ، در حال حاضر تنها درختان ۴ باغ و بخش هایی از ۴ خیابان آن باقیمانده است. اهالی و مورخان عقیده دارند که این بنا که از سمت شرقی قصر می نامند مربوط به زمان زندیه می باشد ، و ساخت و تکمیل آن را توسط امان الله خان اردلان می دانند